Filmhuis Oldemarkt

Een avondje uit in eigen dorp


Films welke zijn vertoond

24 februari 2023 - Dood in Venetië - Death in Venice - Regie: Luchino Visconti
Cast:  o.a. Dirk Bogarde, Björn Andrésen, Romolo Valli, Silvana Mangano

Schitterend, poëtisch meesterwerk van regisseur Luchino Visconti, naar het boek "Tod in Venedig" van Thomas Mann, weergegeven in prachtige beelden van het romantische Venetië. Het gebruik van klassieke muziek (vooral van Gustav Mahler, waarop het hoofdpersonage losjes is gebaseerd), versterkt de voortdurende aanwezigheid van rust en kalmte. Een mooie en interessante hoofdrol van Dirk Bogarde en de razend knappe Björn Andresen. Geniet in alle rust van deze Italiaans/Franse klassieker en laat de gejaagde buitenwereld even voor wat die is.

27 februari 2023 - WIT (2005) Regie: Mike Nichols met o.a. Emma Thompson, Christopher Lloyd en Eileen Atkins
'Wit' is dwingend goed gemaakt met ongelooflijke flexibiliteit speelt Thompson de doodzieke literatuurdocent Vivian Bearing. Wij zien haar dapper chemotherapie en vernederingen doorstaan, onderwijl peinzend over de zorgsector, dichter John Donne, haar carrière en menselijkheid. Wit is pijnlijk boeiend, net als het leven en de dood.


2022

16 december 2022 To Olivia (2022)
Kinderboekenschrijver Roald Dahl en Hollywoodactrice Patricia Neal, die dertig jaar getrouwd waren, verloren in 1962 hun zevenjarige dochter Olivia aan een hersenvliesontsteking. Deze tragedie en de nasleep ervan staan centraal in dit biografische drama, dat zich goeddeels afspeelt in en rondom het Britse plattelandshuis van het stel. Hoofdrolspelers Bonneville en Hawes zijn erg goed en hebben ontroerende momenten samen, maar het verhaal (dat ook het ontstaan van Sjakie en de chocoladefabriek behandelt) wordt nogal schematisch en sentimenteel gepresenteerd. Met een lang-en-gelukkig slot dat niet helemaal rechtdoet aan de werkelijkheid.

25 november The Imitation Game 2015 USA
Film over het levensverhaal van Alan Turing, een Britse wiskundige en informaticus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Britse crypto-analytische dienst, die als doel had onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen.
Turings grootste verwezenlijking bestond erin om als één van de eersten de Duitse Enigma-codes te breken waardoor de Geallieerden de controle over de Atlantische Oceaan kregen en uiteindelijk de oorlog zouden winnen.

28 oktober The Assistant (2020)
De film toont een werkdag van Jane, de nieuwe assistent van een misbruikende Hollywood-mogul in New York. Maar het gaat de Australische regisseur en scenarist Kitty Green juist niet om deze machtige man in het tijdperk voor #MeToo. Haar eerste speelfilm is vooral een genuanceerde studie van het seksistische machtssysteem en de zwijgcultuur op kantoor, bezien vanuit Jane (Garner, bekend van de serie Ozark), iemand die onderaan de bedrijfsladder staat. Een drama-thriller over de subtiele vormen van genderongelijkheid op de werkvloer. Verontrustend, urgent en ijzersterk.

30 september Buladó (2020)
Buladó speelt zich af op het platteland van Curaçao en vertelt het verhaal van de 11-jarige Kenza.
Kenza woont met haar vader Ouira, haar opa Weljo en zwerfhond Cajun in een huisje op een autosloperij op het platteland van Curaçao.
De twee mannen in haar leven zijn elkaars botsende tegenpolen: haar vader is politieagent en een rationele man,
terwijl haar opa zich het liefst in de spirituele wereld uit de geschiedenis van de eilanden begeeft.
Kenza balanceert tussen deze twee werelden in, tot het verdriet over verlies van dierbaren haar ogen opent en ze zich openstelt voor de mystieke, troostende tradities van haar opa. Hierin moet ze haar eigen weg leren vinden.


29 april Tous les soleils (Frankrijk 2011)
Komedie van Philippe Claudel. Met o.a. Stefano Accorsi, Neri Marcorè, Clotilde Courau en Anouk Aimée.

Musicologiedocent Alessandro heeft nog altijd de dood van zijn jaren eerder verongelukte echtgenote niet verwerkt. Dus vindt tienerdochter Irina dat papa dringend aan de vrouw moet. Samenzweringshulp krijgt ze van oom Luigi, Alessandro's broer die bij hen inwoont sinds hij weigert om in Italië te leven zo lang Berlusconi er aan de macht is. Na Il y a longtemps que je t'aime thematiseert Claudel opnieuw dood en wedergeboorte, maar in de stijl van een klassieke tragikomedie all'Italiana. Lichtvoetig, bedachtzaam, contrastrijk, met magisch realistisch accent.

8 april 2022 - Documentaire 'Vrijheid...' van Robert Punter
Alle inspanningen van Punter en zijn crew resulteert in een 72 minuten durende oorlogsdocumentaire.

1 april 2022 - Documentaire 'Vrijheid...' van Robert Punter
Alle inspanningen van Punter en zijn crew resulteert in een 72 minuten durende oorlogsdocumentaire.

25 maart 2022 - Petite Fille - uitgave 2021
"Als ik groot ben, wil ik een meisje zijn." De ouders van Sasha kijken raar op als ze die woorden horen uit de mond van hun kind. Sasha is drie jaar en is geboren in een jongenslichaam. Het is dus moeilijk om dat verlangen serieus te nemen, maar Sasha blijft het herhalen. Als ze vier wordt, vertelt haar moeder Karine haar dat zoiets onmogelijk is, wat een verwoestend effect heeft op de kleuter. Er is niets waar Karine in haar leven meer spijt van heeft dan die ongenuanceerde reactie. Maar zowel zij als Sasha's vader wenden hierna vrij snel de steven.

18 maart 2022 - Documentaire 'Vrijheid...' van Robert Punter
Alle inspanningen van Punter en zijn crew resulteert in een 72 minuten durende oorlogsdocumentaire.

11 maart 2022 -West Side Story -1961

De film is gerestaureerd, waardoor de indrukwekkende breedbeeldopnamen en felle kleuren weer tot hun recht komen.
West Side Story is wat je noemt een klassieker en sleepte maar liefst tien Oscars in de wacht, waaronder die voor beste film, beste bijrollen en beste camerawerk. De choreografie van Jerome Robbins kreeg een speciale Oscar voor beste choreografie

25 februari 2022 - Farewell Paradise - uitgave 2021
Sonja Wyss gaat individuele gesprekken aan met haar vader, haar moeder en haar drie oudere zussen om terug te kijken op de tijd waarin het huwelijk van haar ouders spaak liep. Decennia na deze ingrijpende gebeurtenis probeert Sonja meer duidelijkheid te krijgen over de gemaakte keuzes, de achterliggende motieven en wat de impact is geweest op het leven van alle betrokkenen. Daarbij schroomt ze niet zichzelf een spiegel voor te houden.

11 februari 2022 - The Father - uitgave 2021
Anthony wordt zichtbaar een dagje ouder, maar weigert alle hulp van zijn dochter Anne. Terwijl hij zijn omgeving en zijn veranderende gezondheid een plaats probeert te geven, begint hij zijn naasten in twijfel te trekken. Maar ook zijn geestelijke gezondheid en zelfs de reële wereld worden overpeinsd.

2021

1 december 2021 - De Club van Sinterklaas & het Grote Pietenfeest - komt te vervallen i.v.m. de nieuwe Covid maatregelen
Op het kasteel wordt namelijk door de feestdirecteur een groot Pietenfeest opgebouwd. Een cadeau van Sint omdat alle Pieten het hele jaar zo goed hun best hebben gedaan. Maar dan valt Coole Piet valt van het dak en is de volgende ochtend spoorloos verdwenen.

26 november 2021 - Nomadland - uitgave 2020
Fern is een vrouw van in de 60 die alles kwijt is geraakt sinds de kredietcrisis. Ze vat een reis aan doorheen het Amerikaanse westen dat aan het veranderen is. Hierbij meet Fern zich de levensstijl aan van een moderne nomade en reist ze per busje.

29 oktober 2021 - De Vogelwachter
Tragikomische speelfilm met een hoofdrol voor cabaretier Freek de Jonge.

10 oktober 2021 - Documentaire 'Vrijheid...' van Robert Punter - extra filmavond
Alle inspanningen van Punter en zijn crew resulteert in een 72 minuten durende oorlogsdocumentaire.

1 oktober 2021 - Documentaire 'Vrijheid...' van Robert Punter - extra filmavond
Alle inspanningen van Punter en zijn crew resulteert in een 72 minuten durende oorlogsdocumentaire.

24 september 2021- Love, Weddings & Other Disasters
Terwijl iedereen zich voorbereidt op de 'perfecte' bruiloft voor Liz en Robert, wordt het duidelijk dat hun eigen relaties verre van perfect zijn.

19 september 2021- Documentaire 'Vrijheid...' van Robert Punter - extra filmmiddag
Alle inspanningen van Punter en zijn crew resulteert in een 72 minuten durende oorlogsdocumentaire.

17 september 2021- Documentaire 'Vrijheid...' van Robert Punter - extra filmavond
Alle inspanningen van Punter en zijn crew resulteert in een 72 minuten durende oorlogsdocumentaire.

10 september 2021- Documentaire 'Vrijheid...' van Robert Punter
Alle inspanningen van Punter en zijn crew resulteert in een 72 minuten durende oorlogsdocumentaire.

2020

1 december 2020  De brief voor Sinterklaas met o.a. Bram van der Vlugt, Pamela Teves, Edo Brunner, Lieke van Lexmond
Gaat het Sem, Patty Pepernoot en piet Bennie lukken om de Pietendag én daarmee het Sinterklaasfeest te redden?

21 februari 2020      The Darkest Hour met o.a. Gary Oldman, Kristin Scott Thomas en Lily James
'Darkest Hour' werpt een blik op het leven van Winston Churchill.

31 januari 2020: Bohemian Rapsody
Een ode aan Queen en zanger Freddy Mercury. Hij streed tegen stereotypes en groeide uit tot wereldwijd geliefde entertainer.

2019

29 november 2019: Lion
Over een 5 jarig jongetje dat verdwaalt in Calcutta en hoe hij als volwassene zijn roots probeert terug te vinden.

25 oktober 2019: The big sick
Twee mensen van verschillende culturele achtergrond en hun strijd om bij elkaar te blijven. Romantische komedie.

27 september 2019: Capharnaüm
Zaïn daagt zijn ouders voor de rechter vanwege zijn chaotische leven. Zijn aanklacht is dat ze hem op de wereld hebben gezet.

Blijf deze website in de gaten houden of volg ons op facebook, Twitter of Instagram voor de laatste informatie over het nieuwe filmseizoen!