Films welke zijn vertoond

2023


27 oktober 2023 - De Acht Bergen 
Oorsprong: Italië / België / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch
Met onder meer: Alessandro Borghi, Luca Marinelli en Filippo Timi
Deze emotionele film verbeeldt de vriendschap die ontstaat wanneer Turijnse stadsjongen Pietro tijdens zijn vakanties in de Italiaanse Alpen kennismaakt met local Bruno.
Eenzaamheid speelt voor beide jongens een enorme rol en dat is wat ze bindt en uiteindelijk samenbrengt.
Pietro slijt zijn zomers in het leeglopende Italiaanse bergdorp waar Bruno het enige overgebleven kind is.
Er ontstaat een onverwachte vriendschap tussen de twee, juist omdat de achtergrond van de twee jongens zo verschilt, een aspect dat ook hun hele volwassen levens een rol blijft spelen.
Hoewel de overeenkomsten uiteindelijk de hechte vriendschap definiëren, blijft de vriendschap uit hun kinderjaren ogenschijnlijk onverwoestbaar.
Een film over liefde tussen mensen, eenzaamheid, houvast, familierelaties en verknochtheid aan een streek.

29 september 2023 - MIDNIGHT IN PARIS
Oorsprong: Verenigde Staten / Frankrijk / Spanje
Geregisseerd door: Woody Allen
Cast met o.a.: Owen Wilson, Rachel McAdams en Kathy Bates
Succesvol schrijver van soapseries Gil (Wilson) is met zijn verloofde en haar ouders in Parijs. Hij is niet gelukkig, niet met zijn carrière en niet met zijn relatie. Op een nacht wordt hij tot zijn stomme verbazing op magische wijze getransporteerd naar het Parijs van de jaren twintig, waar hij ontmoetingen heeft met mensen als Hemingway, Dalí en Picasso. Romantische komedie van veelfilmer Allen, die zijn Europese tournee begon in Londen en Barcelona, is wat lichtvoetiger dan de voorgangers. Openingsfilm van het 64ste filmfestival van Cannes. Oscar voor het beste script.


22 september 2023 - Tula: The Revolt
In het kader van de Vredesweek 16 t/m 24 september 2023 doen honderden lokale activiteiten mee met één gemeenschappelijk doel: VREDE
Filmhuis Oldemarkt participeert met de film Tula: The Revolt
Oorsprong: Curaçao / Nederland
Geregisseerd door: Jeroen Leinders
Cast o.a.: Danny Glover, Obi Abili en Jeroen Krabbé
Film over de leider van de grootste slavenopstand op het eiland Curaçao in 1795, dat destijds een Nederlandse kolonie was. Tula (Obi Abili), een slaaf op het eiland Curaçao, wordt zich steeds bewuster van de ongelijkheid tussen zijn volk en hun blanke onderdrukkers.


28 April 2023 - een Filmhuisfanfilm - The Angels' Share
Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / België / Italië
Met o.a.: Paul Brannigan, Siobhan Reilly en John Henshaw
Ieder jaar dat whisky rijpt in een houten vat, verdampt er ongeveer 2% van de inhoud van dat vat. De brouwerijen (destilleerderijen) noemen dit met een warme uitdrukking het deel dat zij aan de engelen afstaan, of reserveren voor de engelen. In het Engels heet dit "The Angel's Share".
Deze film met humoristische inslag speelt zich af in Glasgow. Als de Schotse Robbie vader wordt, zweert hij dat zijn zoon nooit het tragische leven zal kennen dat hij zelf heeft geleid. Op het nippertje ontsnapt hij aan een gevangenisstraf en krijgt hij een allerlaatste kans om zijn leven een positieve wending te geven.

14 april 2023 - LAS BESTIAS - EXTRA INGELASTE FILM MET ACTUEEL THEMA
Cast: o.a. Denis Ménochet, Marina Foïs, Luis Zahera, Marie Colomb, Diego Anido
De goedmoedige Fransman Antoine en zijn vrouw Olga verbouwen biologische tomaten voor de plaatselijke markt in een paradijselijk Spaans bergdorp in Galicië. Hun geluk raakt echter steeds verder verstoord door de intimiderende pesterijen van hun buren: twee broers die veeboer zijn en niet kunnen verkroppen dat Antoine tegen de komst van lucratieve windmolens heeft gestemd. Spannende, onvoorspelbare psychologische thriller over liefde, agressie en natuurwetten, die zich als een veenbrand ontwikkelt. Vooral Luis Zahera in de rol van de oudste broer speelt als sluwe alfa-wolf met meeloperbroer de rillingen op je lijf.

31 maart 2023 - Elvis (2022)
Cast: o.a. Austin Butler, Tom Hanks en Olivia DeJonge
'Elvis' verkent het leven en de muziek van Elvis Presley (Austin Butler), gezien vanuit het perspectief van zijn gecompliceerde relatie met zijn mysterieuze manager kolonel Tom Parker (Tom Hanks). Het verhaal beschrijft de meer dan 20 jaar beslaande complexe dynamiek tussen Presley en Parker, van Presley’s doorbraak tot aan zijn status als ongekende superster, tegen de achtergrond van het veranderende culturele landschap en het verlies van onschuld in Amerika. Centraal in die reis staat een van de belangrijkste en invloedrijkste mensen in het leven van Elvis: Priscilla Presley (Olivia DeJonge).

24 februari 2023 - Dood in Venetië - Death in Venice - Regie: Luchino Visconti
Cast: o.a. Dirk Bogarde, Björn Andrésen, Romolo Valli, Silvana Mangano
Schitterend, poëtisch meesterwerk van regisseur Luchino Visconti, naar het boek "Tod in Venedig" van Thomas Mann, weergegeven in prachtige beelden van het romantische Venetië. Het gebruik van klassieke muziek (vooral van Gustav Mahler, waarop het hoofdpersonage losjes is gebaseerd), versterkt de voortdurende aanwezigheid van rust en kalmte. Een mooie en interessante hoofdrol van Dirk Bogarde en de razend knappe Björn Andresen. Geniet in alle rust van deze Italiaans/Franse klassieker en laat de gejaagde buitenwereld even voor wat die is.


27 februari 2023 - WIT (2005) Regie: Mike Nichols met o.a. Emma Thompson, Christopher Lloyd en Eileen Atkins
'Wit' is dwingend goed gemaakt met ongelooflijke flexibiliteit speelt Thompson de doodzieke literatuurdocent Vivian Bearing. Wij zien haar dapper chemotherapie en vernederingen doorstaan, onderwijl peinzend over de zorgsector, dichter John Donne, haar carrière en menselijkheid. Wit is pijnlijk boeiend, net als het leven en de dood.


2022


16 december 2022 To Olivia (2022)
Kinderboekenschrijver Roald Dahl en Hollywoodactrice Patricia Neal, die dertig jaar getrouwd waren, verloren in 1962 hun zevenjarige dochter Olivia aan een hersenvliesontsteking. Deze tragedie en de nasleep ervan staan centraal in dit biografische drama, dat zich goeddeels afspeelt in en rondom het Britse plattelandshuis van het stel. Hoofdrolspelers Bonneville en Hawes zijn erg goed en hebben ontroerende momenten samen, maar het verhaal (dat ook het ontstaan van Sjakie en de chocoladefabriek behandelt) wordt nogal schematisch en sentimenteel gepresenteerd. Met een lang-en-gelukkig slot dat niet helemaal rechtdoet aan de werkelijkheid.


25 november The Imitation Game 2015 USA
Film over het levensverhaal van Alan Turing, een Britse wiskundige en informaticus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Britse crypto-analytische dienst, die als doel had onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen.
Turings grootste verwezenlijking bestond erin om als één van de eersten de Duitse Enigma-codes te breken waardoor de Geallieerden de controle over de Atlantische Oceaan kregen en uiteindelijk de oorlog zouden winnen.


28 oktober The Assistant (2020)
De film toont een werkdag van Jane, de nieuwe assistent van een misbruikende Hollywood-mogul in New York. Maar het gaat de Australische regisseur en scenarist Kitty Green juist niet om deze machtige man in het tijdperk voor #MeToo. Haar eerste speelfilm is vooral een genuanceerde studie van het seksistische machtssysteem en de zwijgcultuur op kantoor, bezien vanuit Jane (Garner, bekend van de serie Ozark), iemand die onderaan de bedrijfsladder staat. Een drama-thriller over de subtiele vormen van genderongelijkheid op de werkvloer. Verontrustend, urgent en ijzersterk.


30 september Buladó (2020)
Buladó speelt zich af op het platteland van Curaçao en vertelt het verhaal van de 11-jarige Kenza.
Kenza woont met haar vader Ouira, haar opa Weljo en zwerfhond Cajun in een huisje op een autosloperij op het platteland van Curaçao.
De twee mannen in haar leven zijn elkaars botsende tegenpolen: haar vader is politieagent en een rationele man,
terwijl haar opa zich het liefst in de spirituele wereld uit de geschiedenis van de eilanden begeeft.
Kenza balanceert tussen deze twee werelden in, tot het verdriet over verlies van dierbaren haar ogen opent en ze zich openstelt voor de mystieke, troostende tradities van haar opa. Hierin moet ze haar eigen weg leren vinden.

29 april Tous les soleils (Frankrijk 2011)
Komedie van Philippe Claudel. Met o.a. Stefano Accorsi, Neri Marcorè, Clotilde Courau en Anouk Aimée.
Musicologiedocent Alessandro heeft nog altijd de dood van zijn jaren eerder verongelukte echtgenote niet verwerkt. Dus vindt tienerdochter Irina dat papa dringend aan de vrouw moet. Samenzweringshulp krijgt ze van oom Luigi, Alessandro's broer die bij hen inwoont sinds hij weigert om in Italië te leven zo lang Berlusconi er aan de macht is. Na Il y a longtemps que je t'aime thematiseert Claudel opnieuw dood en wedergeboorte, maar in de stijl van een klassieke tragikomedie all'Italiana. Lichtvoetig, bedachtzaam, contrastrijk, met magisch realistisch accent.


8 april 2022 - Documentaire 'Vrijheid...' van Robert Punter
Alle inspanningen van Punter en zijn crew resulteert in een 72 minuten durende oorlogsdocumentaire.


1 april 2022 - Documentaire 'Vrijheid...' van Robert Punter
Alle inspanningen van Punter en zijn crew resulteert in een 72 minuten durende oorlogsdocumentaire.


25 maart 2022 - Petite Fille - uitgave 2021
"Als ik groot ben, wil ik een meisje zijn." De ouders van Sasha kijken raar op als ze die woorden horen uit de mond van hun kind. Sasha is drie jaar en is geboren in een jongenslichaam. Het is dus moeilijk om dat verlangen serieus te nemen, maar Sasha blijft het herhalen. Als ze vier wordt, vertelt haar moeder Karine haar dat zoiets onmogelijk is, wat een verwoestend effect heeft op de kleuter. Er is niets waar Karine in haar leven meer spijt van heeft dan die ongenuanceerde reactie. Maar zowel zij als Sasha's vader wenden hierna vrij snel de steven.

18 maart 2022 - Documentaire 'Vrijheid...' van Robert Punter
Alle inspanningen van Punter en zijn crew resulteert in een 72 minuten durende oorlogsdocumentaire.

11 maart 2022 -West Side Story -1961
De film is gerestaureerd, waardoor de indrukwekkende breedbeeldopnamen en felle kleuren weer tot hun recht komen.
West Side Story is wat je noemt een klassieker en sleepte maar liefst tien Oscars in de wacht, waaronder die voor beste film, beste bijrollen en beste camerawerk. De choreografie van Jerome Robbins kreeg een speciale Oscar voor beste choreografie


25 februari 2022 - Farewell Paradise - uitgave 2021
Sonja Wyss gaat individuele gesprekken aan met haar vader, haar moeder en haar drie oudere zussen om terug te kijken op de tijd waarin het huwelijk van haar ouders spaak liep. Decennia na deze ingrijpende gebeurtenis probeert Sonja meer duidelijkheid te krijgen over de gemaakte keuzes, de achterliggende motieven en wat de impact is geweest op het leven van alle betrokkenen. Daarbij schroomt ze niet zichzelf een spiegel voor te houden.


11 februari 2022 - The Father - uitgave 2021
Anthony wordt zichtbaar een dagje ouder, maar weigert alle hulp van zijn dochter Anne. Terwijl hij zijn omgeving en zijn veranderende gezondheid een plaats probeert te geven, begint hij zijn naasten in twijfel te trekken. Maar ook zijn geestelijke gezondheid en zelfs de reële wereld worden overpeinsd.

2021


1 december 2021 - De Club van Sinterklaas & het Grote Pietenfeest - komt te vervallen i.v.m. de nieuwe Covid maatregelen
Op het kasteel wordt namelijk door de feestdirecteur een groot Pietenfeest opgebouwd. Een cadeau van Sint omdat alle Pieten het hele jaar zo goed hun best hebben gedaan. Maar dan valt Coole Piet valt van het dak en is de volgende ochtend spoorloos verdwenen.


26 november 2021 - Nomadland - uitgave 2020
Fern is een vrouw van in de 60 die alles kwijt is geraakt sinds de kredietcrisis. Ze vat een reis aan doorheen het Amerikaanse westen dat aan het veranderen is. Hierbij meet Fern zich de levensstijl aan van een moderne nomade en reist ze per busje.


29 oktober 2021 - De Vogelwachter
Tragikomische speelfilm met een hoofdrol voor cabaretier Freek de Jonge.


10 oktober 2021 - Documentaire 'Vrijheid...' van Robert Punter - extra filmavond
Alle inspanningen van Punter en zijn crew resulteert in een 72 minuten durende oorlogsdocumentaire.


1 oktober 2021 - Documentaire 'Vrijheid...' van Robert Punter - extra filmavond
Alle inspanningen van Punter en zijn crew resulteert in een 72 minuten durende oorlogsdocumentaire.


24 september 2021 - Love, Weddings & Other Disasters
Terwijl iedereen zich voorbereidt op de 'perfecte' bruiloft voor Liz en Robert, wordt het duidelijk dat hun eigen relaties verre van perfect zijn.


19 september 2021- Documentaire 'Vrijheid...' van Robert Punter - extra filmmiddag
Alle inspanningen van Punter en zijn crew resulteert in een 72 minuten durende oorlogsdocumentaire.


17 september 2021- Documentaire 'Vrijheid...' van Robert Punter - extra filmavond
Alle inspanningen van Punter en zijn crew resulteert in een 72 minuten durende oorlogsdocumentaire.


10 september 2021- Documentaire 'Vrijheid...' van Robert Punter
Alle inspanningen van Punter en zijn crew resulteert in een 72 minuten durende oorlogsdocumentaire.


2020


1 december 2020 De brief voor Sinterklaas met o.a. Bram van der Vlugt, Pamela Teves, Edo Brunner, Lieke van Lexmond
Gaat het Sem, Patty Pepernoot en piet Bennie lukken om de Pietendag én daarmee het Sinterklaasfeest te redden?


21 februari 2020 The Darkest Hour met o.a. Gary Oldman, Kristin Scott Thomas en Lily James
'Darkest Hour' werpt een blik op het leven van Winston Churchill.


31 januari 2020: Bohemian Rapsody
Een ode aan Queen en zanger Freddy Mercury. Hij streed tegen stereotypes en groeide uit tot wereldwijd geliefde entertainer.


2019


29 november 2019: Lion
Over een 5 jarig jongetje dat verdwaalt in Calcutta en hoe hij als volwassene zijn roots probeert terug te vinden.


25 oktober 2019: The big sick
Twee mensen van verschillende culturele achtergrond en hun strijd om bij elkaar te blijven. Romantische komedie.


27 september 2019: Capharnaüm
Zaïn daagt zijn ouders voor de rechter vanwege zijn chaotische leven. Zijn aanklacht is dat ze hem op de wereld hebben gezet.Blijf deze website in de gaten houden of volg ons op facebook, Twitter of Instagram voor de laatste informatie over het nieuwe filmseizoen!